poniedziałek, 17 czerwca 2013

Słodki aspartam w produktach spożywczych

Słodycze, które nie niszczą szkliwa i nie powodują próchnicy, słodki jogurt bez cukru albo czekoladki i ciastka, które mogą jeść cukrzycy. Takie produkty są dziś dostępne w większości sklepów, dzięki zastosowaniu przypadkowego wynalazku jakim jest aspartam. Słodki smak tego związku organicznego odkrył wiele lat temu pewien naukowiec, który prowadził badania nad lekami przeciw wrzodom. Niejaki James M. Schlatter podobno oblizał palec podczas badań i znalazł wyjątkowy smak. Bo jak się okazuje aspartam jest prawie 200 razy słodszy niż zwykły, biały cukier.


Aspartam stanowi dziś powszechnie stosowany dodatek do żywności. Sprawdza się w wielu produktach dietetycznych, np. w tych przeznaczonych dla osób chorych na cukrzycę. Przy całej swojej wielkiej słodyczy nie dostarcza nam prawie wcale kalorii, a zatem cenią go także konsumenci na dietach odchudzających. Choć nadaje smak słodyczom, nie niszczy szkliwa i nie powoduje próchnicy. Stosując aspartam w domu warto pamiętać, że oczywiście można nim słodzić desery, kawę, herbatę, ale nie powinno się go podgrzewać powyżej 100 °C. Przeciwwskazaniem w przypadku aspartamu jest również choroba – fenyloketonuria, dlatego stosowne informacje znajdziemy na produktach z aspartamem.