Słodycze, które nie niszczą szkliwa i nie powodują
próchnicy, słodki jogurt bez cukru albo czekoladki i ciastka, które mogą jeść
cukrzycy. Takie produkty są dziś dostępne w większości sklepów, dzięki
zastosowaniu przypadkowego wynalazku jakim jest aspartam. Słodki smak tego związku organicznego odkrył wiele lat
temu pewien naukowiec, który prowadził badania nad lekami przeciw wrzodom.
Niejaki James M. Schlatter podobno oblizał palec podczas badań i znalazł
wyjątkowy smak. Bo jak się okazuje
aspartam jest prawie 200 razy słodszy niż zwykły, biały cukier.
Aspartam stanowi
dziś powszechnie stosowany dodatek do żywności. Sprawdza się w wielu produktach
dietetycznych, np. w tych przeznaczonych dla osób chorych na cukrzycę. Przy
całej swojej wielkiej słodyczy nie dostarcza nam prawie wcale kalorii, a zatem
cenią go także konsumenci na dietach odchudzających. Choć nadaje smak
słodyczom, nie niszczy szkliwa i nie powoduje próchnicy. Stosując aspartam w domu warto pamiętać, że
oczywiście można nim słodzić desery, kawę, herbatę, ale nie powinno się go
podgrzewać powyżej 100 °C.
Przeciwwskazaniem w przypadku aspartamu
jest również choroba – fenyloketonuria, dlatego stosowne informacje znajdziemy
na produktach z aspartamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.